Website over hardsteen marmer leisteen vloer
Door eigen import
en online verkoop
is uw vloer tot wel 40% goedkoper!
Maak nu online uw offerte aan!

Hardsteen

Alle informatie over hardsteen

Hardsteen, dan wel blauwe hardsteen of arduin, is een kalksteen met een globaal uitgesproken grijsblauwe kleur die wordt gekenmerkt door de toevoeging van vele resten crinoïden. De crinoïden van hardsteen zijn hele kleine skeletjes van zeelelies. De zeelelies zijn kleine diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën of oceaanen leven. Als dit diertje afsterft blijft hun kalkskelet op de bodem van de zee achter en samen met de calcietafzetting, die het grote geheel aan elkaar plakt, vormde zich in de loop van honderden jaren de blauwe hardsteenlaag zoals wij dit nu kennen. De steen, hardsteen, is dus een samenvoegsel van crinoïden door microkristallijn calciet.
 

De kleur van hardsteen wordt bepaald door de koolstof

De kleur van het hardsteen wordt bepaald door het zeer fijn verspreid koolstof. Het blauwe hardsteen bevat ongeveer 96% aan calciet (CaCo3), het overheersende mineraal in de meest voorkomende kalkstenen. Het hardsteen bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Dit versteende fauna zijn soms aan de oppervlakte zichtbaar en goed te zien met het blote oog. Als al de fossielen van het hardsteen gevuld zijn en volledig met de massa van het hardsteen verbonden zijn vormen zij geen gevaar. In de meeste gevallen verhogen zij door hun uitzicht de waarde van het materiaal van het hardsteen. De meeste voorkomende fossielen, naast de welbekende zeelelies, zijn: kolonies van poliepen of bijennesten, schelpen van brachiopoden of schelpdieren, kolonies van syringopora.
 

Hardsteen bevat tal van elementen

Naast de bovengenoemde elementen, bevat het hardsteen ook vaak secundaire mineralen zoals kwarts, dolomiet, pyriet, fluoriet en marcasiet. Het gehalte van dolomoet kan varieren van 1 tot 10%! Kwarts is voornamelijk eerder verspreid in microscopisch kleine kristallen en in een mate van minder dan de 2%. De ijzersulfiden, pyriet en marcasiet, gele mineralen met een metaalachtige glans die harder zijn dan calciet, kunnen voorkomen als massieve nagels of als aders in breuken. Deze nagels worden ook doornen, kogels, kwartskogels en mierennesten genoemd. Fluoriet komt hoofdzakeljk voor in witte aders en vlekken.
 

Andere voorkomende namen voor hardsteen

- Blauwe steen, belgische blauwe hardsteen, blauwsteen, belgische hardsteen, dardsteen, naamse hardsteen, arduin, blauwe arduin, escosijnse steen, crinoïdekalksteen, crinoïden kalksteen.
- Frans/Vlaams: Petit Granit.
- Frans: Hardouin, Pierre de taille.
- Engels: Belgian Fossil

 

Informatie over marmer hardsteen leisteen vloer
Informatie over: hardsteen | marmer | leisteen | graniet | keramiek | sitemap
Webdesign © 2009 M.E. Designs